Breng techniek naar de schoolbanken
- Gittie Bruyninckx
- 27 mei 2021
- 2 minuten om te lezen
Tijdens mijn eigen schoolcarrière heb ik doorheen het middelbaar kennis mogen maken met verschillende 'technische' vakken: houtbewerking, schrijnwerkerij, drukken, beeldhouwen, naaien, ... De Steinerschool zette zich in om hun leerlingen niet alleen te scholen in theoretische vakken, maar ook in het werken met hun handen. Ben Weyts schijnt nu hetzelfde idee te hebben. Door de vele oningevulde technische vacatures in Antwerpen, wil Weyts nu inzetten op meer technische scholing in de kleuterscholen en lagere scholen.
Zelf ben ik blij dat er meer aandacht gaat komen voor het technische aspect in de scholing van onze jongeren. Het kan geen kwaad om aan kinderen in het basisonderwijs aan te leren hoe ze een brood moeten bakken, een muurtje moeten schilderen of een fietsband moeten plakken. Dit zijn vaardigheden die in het dagelijks leven erg nuttig kunnen zijn en waar ikzelf erg blij om geweest zou zijn mocht ik dit in de basisschool gezien hebben. Ik zou niet weten waar beginnen mocht ik een lekke band krijgen, iets wat ik tot op de dag van vandaag jammer vind.
Verder is het ook goed dat Weyts wil inspelen op de arbeidsmarkt. Technische beroepen waren ook in 2020 weer de hoofdmoot binnen de knelpuntberoepen. Het spreekwoord gaat niet voor niets 'jong geleerd, is oud gedaan'. Wanneer we onze kinderen onderdompelen in een wereld vol techniek, zullen ze in de toekomst ook meer geneigd zijn om hiervoor te kiezen.

En dit brengt ons bij een derde reden waarom het goed is dat leerlingen een breder aanbod krijgen dan alleen maar theoretische vakken. Niet elke leerling zal
uitblinken in Nederlands of wiskunde, sommige leerlingen zullen hun gading vinden
in vakken zoals techniek of IT. Het is belangrijk om ook in te zetten op hun talenten en interesses om zo een intrinsieke motivatie te ontwikkelen voor alle leerlingen.
Tot slot ben ik het eens met Weyts dat een aparte leerkracht techniek de leerlingen goed zou doen. In het secundair onderwijs zien we dat leerkrachten die zich een vak eigen gemaakt hebben zoals Nederlands of wiskunde nu ook de taak krijgen om ICT-vaardigheden te verwerken in de les. Met de hoeveelheid eindtermen die leerkrachten moeten bereiken, gaan deze vaardigheden nu soms verloren. Een leerkracht die zich hier specifiek op toespitst kan dan een meerwaarde zijn. Ik verwacht eenzelfde tendens in het basisonderwijs en geloof dat een leerkracht met liefde voor het vak en een specifieke kennis zijn enthousiasme ook zal overdragen aan onze leerlingen. Hopelijk kunnen we op deze manier dan toch opnieuw leerlingen warm maken voor techniek.
Comments