Wat als letters ook gevoelens hadden?
- Gittie Bruyninckx
- 17 feb 2021
- 2 minuten om te lezen
Ze gaan er met je neus vandoor, geschreven door Ted van Lieshout, werd me aangeraden door een vriendin die zei dat het boek perfect paste bij het thema van W3 aangezien het een mengeling is tussen gedichten en een verhaal.

De opzet van het boek was verfrissend. Gepersonifieerde letters die hun dichter terug aan het schrijven wilden krijgen, was iets dat me als Pixar liefhebber ten zeerste aansprak. Het feit dat letters onderling eigen karaktereigenschappen hadden en konden oorlog voeren met letters uit een ander boek, werd op een creatieve manier gebracht door te spelen met de lettergrootte en -kleur. De auteur had ook oog voor de emotionele component van een verhaal: de chaos die een oorlog met zich meebrengt, werd weerspiegeld in de wijze waarop van Lieshout zijn bladschikking indeelde.

Het is echter in deze chaos dat ik mijn enthousiasme voor
het boek verloor. Wat begonnen was als ontspannend leesvoer, veranderde al snel in barstende hoofdpijn en het scannen van bladzijde in plaats van grondig lezen. Het was de eerste keer in lange tijd dat ik meer plezier haalde uit het boek beëindigen dan uit het lezen zelf. Dit boek was voor mij dan ook een teleurstelling, aangezien ik me in een boek wil kunnen verliezen, zeker met de beperkte tijd die ik deze dagen heb om me aan lezen te wijden.
Kort samengevat zou ik willen stellen dat dit boek mij niet heeft kunnen bekoren. Als leerkracht wil ik dat een boek mijn leerlingen van het plezier van lezen kan overtuigen, iets waar dit boek bij mijzelf in faalt. De mogelijke literaire waarde van dit boek weegt voor mij niet op tegen het verlies van leesplezier en verdwijnt daarom terug in mijn boekenkast.
Dag Gitte
Ik heb dit boekje ook gelezen en het draaide helemaal anders uit dan ik had verwacht! Gelukkig kon het mij wél bekoren, maar ik begrijp ook wat je bedoelt met het 'verlies van leesplezier'. Dit boekje vergde een andere aanpak; voor mij was het eerder een 'ervaring', ik moest er als lezer ook een slag bij leveren, net zoals van Lieshout zelf dat vermoedelijk ook heeft moeten doen. Ik was de eerste keer bijzonder snel door het boek gegaan en had het gevoel 'iets gemist' te hebben, zodat ik het nog een keer las. De strijd was mij onmiddellijk duidelijk, maar de achterliggende Groote Oorlog drong toen pas écht tot me door. Als je dit als dichter-schrijver uit…
Hallo Gitte, jammer dat dit boek je niet kon bekoren. Ik vond het fantastisch! De manier waarop het geschreven was, de boodschap die werd meegegeven, het was perfect voor mij. Op sommige pagina's is het inderdaad zoeken naar woorden maar net dat trok mij aan in het boek. Tijdens de oorlog zijn mensen ook steeds op zoek, scannen ze ook steeds de omgeving en leven ze in chaos. Voor mij werd de boodschap op een zeer mooie en creatieve manier overgebracht. Mijn leerlingen hebben dit boek als leestip meegekregen.