Leesplezier, is dat nog wel van deze tijd?
- Gittie Bruyninckx
- 28 sep 2020
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 12 nov 2020
"Oh nee, mevrouw, toch niet weer een boekbespreking?"
Terwijl ik de literatuuropdracht van het eerste semester uitleg aan mijn leerlingen van het derde en vierde middelbaar, echoën deze woorden door de klas en mijn hart breekt. Het hart van een boekenwurm die het leesplezier met de jaren minder ziet worden. Het voelt aan als een slechte grap, jongeren die zich niet langer kunnen verliezen in een boek. Iets wat ikzelf nooit heb meegemaakt. Gedurende mijn kinder- en jeugdjaren zijn boeken altijd mijn ontsnapping van de werkelijheid geweest, een plek om thuis te komen.
Maar hoe zit dat nu in onze huidige maatschappij? Heeft de jeugd nog tijd en zin om te lezen met een onbeperkt aanbod aan films binnen handbereik? Is er nog een toekomst voor het geschreven woord?
Het artikel 'Leesgroepen op school' uit het vaktijdschrift FONS geeft hier een interessant antwoord op. Een antwoord dat mij als boekenwurm hoop geeft.
Uit eigen ervaring weet ik dat tijd schaars is voor de jeugd van vandaag en dat boeken niet meteen het tijdverdrijf zijn waar de jongeren zich mee willen bezig houden. Toen ik aan het artikel begon, hoopte ik dan ook dat ik na het lezen concrete ideeën zou hebben over hoe ik het leesplezier op mijn school kan vergroten. Dat ik hulpmiddelen aangereikt zou krijgen om het leesplezier terug te doen groeien.
Hoge verwachtingen, ik ben mij hiervan bewust. Maar hoge verwachtingen die grotendeels ingelost zijn.
Het artikel benadrukt de rol die ik als leerkracht en boekenwurm speel in het vergroten van het leesplezier van mijn leerlingen. Als ikzelf de tijd erin steek, kan ik met mijn eigen passie terug nieuw leven blazen in het leesplezier. Enthousiasme werkt aanstekelijk, uiteindelijk. Dat is dan ook de kracht van een leesgroep. Leerlingen die ervoor kiezen om te lezen en vol passie vertellen over de avonturen die zij beleefd hebben. Leerlingen die elkaar aan het lezen zetten. Want wees nu eens eerlijk, naar wie zou jij luisteren? Die leerkracht Nederlands die je weer maar eens een boek laat lezen, of jouw vrienden en vriendinnen die er zelf voor kiezen om hun tijd te steken in een goed boek?
'Leesgroepen op school' was een interessant artikel dat mij leermiddelen heeft aangereikt om in dialoog te gaan over boeken.
Zeker een aanrader om eens door te lezen als ook jij het leesplezier van de jeugd terug wilt vergroten!
Dag Gitte,
Met lezen in de klas delen we duidelijk dezelfde ervaring! Jongeren en boeken zijn een no-go geworden. Ik vind het jammer dat alles altijd leuk moet zijn. Soms moeten ze ook maar eens lezen omdat het nu eenmaal moet. In het latere leven is het tenslotte ook niet alle dagen feest.
Fijn dat ook jij veel inspiratie haalt uit FONS. Zelf ben ik ook fan van dit vakblad. Het idee van een leesgroep heeft me ook al doen nadenken. Ik vrees alleen dat mijn jongenspubliek op een technische- en beroepsschool hier niet zo om staat te springen.
Groeten,
Griet