Carnaval, een cultuur op zich
- Gittie Bruyninckx
- 27 okt 2020
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 12 nov 2020

Stoetersdorp (het ~, ~en)
Bijnaam voor Herenthout, een dorp waar fervente stoeters carnaval vieren, het oudste carnavalsdorp (Liekens, 2020).
Al sinds 1882 staat Herenthout, of zoals de bewoners het noemen 'Huirtuit', tijdens de krokusvakantie een hele week in het teken van carnaval. Twee zondagen op een rij wordt het centrum van het dorp afgesloten voor het gewone verkeer zodat de stoetgroepen met hun wagens doorheen het dorp kunnen trekken.
Elk jaar kijk ik uit naar de dansjes, sketches en politieke commentaren die in een verkleed jasje worden gestoken door de stoeters die al sinds de zomer hun acts aan het inoefenen zijn. Het is een gebeurtenis waar het hele dorp naartoe leeft en waar de cafe's en jeugdhuizen doorheen de week evenementen rond organiseren, zoals bijvoorbeeld het kindercarnaval, het verkleed bal en in het weekend het ontvangen van enthousiaste stoeters. Het hele dorp leeft, het hele dorp feest en het hele dorp doet dit samen.
Maar met corona zal het dit jaar toch maar stilletjes zijn in Herenthout aangezien ook de PeerStoet zich gewonnen heeft moeten geven.

Dit jaar zal het dorp niet gekleurd worden door de verschillende carnavalsgroepen, de cafe's zullen niet gevuld worden met verkleedde inwoners en er zal geen bal georganiseerd worden voor de kindjes. De rusthuizen zullen niet bezocht worden door de prinsen en het hele dorp zal niet samen deze eeuwenoude traditie vieren. Of toch niet zoals men gewend is.
Cultuur hoeft tenslotte niet in grote groepen beleefd te worden en dit beseft ook het bestuur van de PeerStoet. In deze rare tijden zet het bestuur in op carnaval in eigen bubbel. Dit door muziek te streamen via het internet en een zoektocht te organiseren langs het stoeterstraject.
Dit is in mijn ogen een mooie en hoopvolle boodschap is voor deze donkere tijden. Cultuur laat zich niet stoppen door corona. Net zoals de mensen die de cultuur beleven, past het zich aan de veranderende omstandigheden aan.
Bronnen
Geyselings, J. (2020, 10 09). Peer Stoet moet zich gewonnen geven tegen corona: "Onze carnavalsoptocht gaat niet door in 2021, maar we werken wel aan enkele alternatieven". Retrieved from www.hln.be: https://www.hln.be/herenthout/peer-stoet-moet-zich-gewonnen-geven-tegen-corona-br-onze-carnavalsoptocht-gaat-niet-door-in-2021-maar-we-werken-wel-aan-enkele-alternatieven~a0ca1812/?fbclid=IwAR2TaITV24KPJiBCA5CV5Bj0GoLMI49zT5V2zwZVmh23nMbCS_wBTxRsXxc
Liekens, A. (2020). stoetersdorp. Retrieved from www.vlaamswoordenboek.b: http://www.vlaamswoordenboek.be/definities/term/stoetersdorp
Dag Conny,
Hoe tof om te horen dat ook jij het plezier van carnaval kent en zelf meegemaakt hebt. Ik kan me zo inbeelden dat de Peerstoet jouw eerste ervaring was met jenever, wat ik van mijn tante en nonkel gehoord heb, gebeurt dit nog steeds!
Hopelijk kan de Peerstoet snel terug de straten vullen met zijn vrolijke acts en wie weet, misschien kom ik jou er nog wel eens tegen.
Groetjes
Gitte
Beste Gitte,
Uiteraard is carnaval ook cultuur! Als face painter werd ik aangetrokken door jouw gegrimeerde gezicht, maar ik herken ook jouw verlangen naar carnaval.
In mijn jeugd bracht ik de hele krokusvakantie (carnavalsvakantie) door in Breda. 5 dagen en nachten lang was het feest in 't Kielegat (de carnavalsnaam van Breda). Als kind genoot ik elk jaar van de Brakkesliert, de kinderstoet, op zondag. Mijn oom was lid van carnavalsvereniging Ut Lekker Bietje en liep mee in de grote stoet, die mocht ik dus ook niet missen. Samen met oma en opa in de kou staan wachten op de carnavalswagen van mijn oom, wat was dat een zalige tijd!
Toen mijn dochter klein was gingen wij nog steeds elk jaar naar…