top of page

Verbinding in de klas, belangrijker dan ooit

"Mevrouw, waarom bent u leerkracht geworden?"

Een terechte vraag die mij tijdens mijn eerste lessen door verscheidene leerlingen gesteld werd. Het antwoord is simpel: mijn leerlingen. In tegenstelling tot het grapje dat ik soms maak, ben ik geen leerkracht geworden om in het midden van de belangstelling te staan, maar om in verbinding te treden met mijn leerlingen en de leerstof om zo hun leerproces in gang te zetten. Verbinden is geen tijdsverlies, een idee dat het onderzoek van Maai Huyse en Sofie Deprez ondersteunt.



Huyse haalt aan dat wanneer een leerling op slot zit, je zelfs met de beste uitleg de doelen niet zal bereiken. Vanaf dat een kind in zijn stressbrein terecht komt, lukt het hen niet meer om optimaal te presteren in de klas. Verbinding is hier de sleutel tot een veilige haven. Als kernwoorden om deze verbinding aan te gaan, komen bij mij spontaan volgende woorden op: authenticiteit, grenzen en betrokkenheid. Verbinding is meer dan alleen maar een kennismakingsrondje in de eerste les; het is hard werk, je kwetsbaar opstellen en inspelen op elkaars talenten. Je moet zien wie jouw leerlingen echt zijn en je eigen gedrag kunnen evalueren. Verbinding gebeurt niet op 1, 2, 3, het is een proces.


Nogmaals wordt de nadruk gelegd op het belang van werken op maat. Ja, na vijf maanden afstandsonderwijs hebben de leerlingen veel gemist, dat kan niet ontkend worden. Maar de leerlingen hebben meer gemist dan alleen leerstof. Is het echt een verrassing dat de leerlingen samentroepen in de klas elk moment dat ze hebben? Kunnen we het de leerlingen kwalijk nemen dat ze met de dreiging van een nieuwe lockdown nog zoveel mogelijk menselijk contact willen hebben? Begrip opbrengen voor de leefwereld van onze leerlingen betekent niet dat wij als leerkrachten geen grenzen moeten opleggen. Onze leerlingen zelf zijn zich misschien niet bewust van de gevaren die dit samentroepen met zich meebrengt, maar wij wel. Daarom is het belangrijk om als leerkracht duiding geven en deze verbinding proberen te bekomen door gebruik te maken van online tools. Mentimeter, Teamvision, Whiteboard of Piccollage zijn perfecte middelen om aan verbinding te werken zonder het risico van besmetting.


Laten wij als leerkrachten onze verantwoordelijkheid nemen en niet alleen zorgen dat onze leerlingen de doelen bereiken die door de overheid vooropgesteld zijn, maar dat zij deze doelstellingen bereiken in een positieve omgeving waar ruimte is voor verbinding met elkaar, de leerstof en de leerkracht.



Bronnen:

Tesseur, K. (2020, 09 29). voorrang aan verbinden. Retrieved from www.klasse.be: https://www.klasse.be/236950/voorrang-aan-verbinden/

2 Comments


Gittie Bruyninckx
Gittie Bruyninckx
Nov 05, 2020

Dag Els,


Het is inderdaad noodzakelijk om een veilige klasomgeving te creëren zodat de leerlingen onderling ook verbinding kunnen leggen. Dit heb je als leerkracht inderdaad niet altijd in de hand, maar hier spelen wij wel een cruciale rol in.

Ik ben het er helemaal mee eens dat wij onze leerlingen niet los mogen laten nu afstandsonderwijs weer de regel wordt. Ik ben er zeker van dat jij dit ook niet van plan bent!

Like

Els Vanderveken
Els Vanderveken
Nov 05, 2020

Gitte, verbinding is inderdaad noodzakelijk om te kunnen werken met leerlingen. Zonder verbinding is het haast onmogelijk om leerlingen te bereiken, zeker nu we weer te maken krijgen met afstandsonderwijs. Toch is het niet evident om in elke klasgroep verbinding te creëren. Een noodzakelijke voorwaarde is een 'veilige klasomgeving'. Dit heb je als leerkracht niet altijd in de hand. De verbinding die noodzakelijk is, dient er niet enkel te zijn tussen de leerkracht en de leerlingen maar ook tussen de leerlingen onderling. Laat net dat laatste heel moeilijk zijn via afstand. Ik hoop dat elke leerkracht blijft inzetten op verbinding, hoe moeilijk dat in sommige klasgroepen ook mag zijn. We mogen, als leerkracht en als mens, onze leerlingen niet loslaten.…

Like
Post: Blog2_Post

©2020 door CultuurportfolioGitteBruyninckx. Met trots gemaakt met Wix.com

bottom of page